DEN HAAG - Reisorganisatie TUI heeft de 227 aangesloten reisbureaus gewaarschuwd alert te zijn op een mogelijke aanslag van de Baskische terreurorganisatie ETA. "Het gaat om een gerucht over een mogelijke actie vanuit de ETA", zei bestuursvoorzitter L. Frankenhuis van TUI vrijdag desgevraagd. "We hebben de bureaus in een interne mededeling gevraagd oplettend te zijn. Ze moeten alle voorzichtigheid in acht nemen tot nader order."

Frankenhuis zegt niet te weten hoe het gerucht de reiswereld binnen is gekomen. "De juiste bron is mij niet bekend. Maar het zou gaan om een bedreiging van een reisbureau buiten Spanje", licht Frankenhuis toe. OAD, met 120 reisbureaus verspreid over het land, zegt een dergelijk gerucht niet vernomen te hebben. Het bedrijf heeft dan ook geen maatregelen genomen.

De grote Duitse reisorganisatie TUI, in Nederland de fusie van het vroegere Arke en Holland International, heeft grote belangen in Spanje. De organisatie heeft reisbureaus in veel Europese landen. Volgens Frankenhuis is het de eerste keer dat TUI een dergelijke waarschuwing zo serieus neemt.