RIJSWIJK - Het aantal kinderen dat door een misdrijf om het leven is gekomen is dit jaar voor de tweede keer op rij hoog. Zeker zestien, mogelijk achttien kinderen onder de zestien jaar stierven in 2006 een gewelddadige dood. Dit blijkt uit een inventarisatie van het ANP.

Bekijk video

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft nog geen cijfers over 2006, maar weet wel dat er vorig jaar zestien kinderen om het leven kwamen door moord of doodslag.

In de afgelopen tien jaar was dat aantal alleen in 1997 hoger. Toen stierven volgens het CBS zeventien kinderen door geweld. In de jaren daarna varieerde de moord en doodslag op kinderen tussen de drie (2001) en twaalf (2002) gevallen per jaar. Voor de hoge aantallen van de afgelopen twee jaar is geen eenduidige verklaring te geven.

Dit jaar vonden twee kinderen de dood onder verdachte omstandigheden, maar kon de politie niet achterhalen of er sprake was van geweld. Dit was het geval bij de dood van twee kinderen in Vlaardingen en Veldhoven. Justitie kan moord of doodslag daar bevestigen noch ontkennen.

Babylijkjes

Verder trof de politie aan het begin van het jaar vier babylijkjes aan in een woning in Beverwijk. De moeder doodde de kindjes meteen na hun geboorte tussen 2001 en 2005. Deze kinderen zijn in 2006 gevonden, maar niet meegenomen in de cijfers van dit jaar.

Maasmeisje

Onder de zaken die bekend zijn geworden bevinden zich onder anderen het Rotterdamse 'Maasmeisje' (12 jaar oud), Jesse Dingemans (8) uit Hoogerheide, Melanie Sijbers (15) uit Geldrop en de pasgeboren baby die levenloos werd aangetroffen bij afvalverwerkingsbedrijf AVR in Utrecht.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de meeste kinderen om het leven worden gebracht door een scherp voorwerp. Ook een stomp voorwerp komt voor in de statistieken, net als het gebruik van rook, vuur en vlammen en lichaamskracht.