DEN HAAG - Tbs'ers op verlof worden misschien uitgerust met een stroomslot om hun been. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) zei dinsdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer dat hij volgende maand zal kijken naar een proef met deze vorm van beveiliging.

Die moet later volgend jaar worden gehouden en maakt onderdeel uit van een groter pakket proeven met elektronische beveiliging.

Een stroomslot zoekt contact tussen een tbs'er en diens begeleider. Als de tbs'er te ver buiten bereik van de begeleider komt, geeft het apparaat stroom op de beenspieren die nodig zijn om te bewegen. Dat voorkomt dat de tbs'er verder wegloopt.

Donner

De vorige minister van Justitie, Piet Hein Donner, had vorig jaar al onderzoek laten doen naar elektronische volgsystemen als extra veiligheidsmaatregel bij het verlof van tbs'ers. Begin dit jaar besloot hij die middelen niet in te voeren, omdat er te veel technische haken en ogen aan zitten.

Hirsch Ballin gaat volgend jaar toch verder onderzoek doen naar nieuwe elektronische technieken op dit gebied. Volgens hem kunnen ook systemen die niet helemaal waterdicht zijn, nut hebben.

De minister kondigde vorige week al aan dat een tbs'er tijdens begeleid verlof voortaan indien nodig ook een beveiliger mee krijgt om te voorkomen dat hij ervandoor gaat. Tot nu toe werden ze alleen begeleid door sociotherapeuten.