NEW YORK - De Zweed Jan Eliasson is door scheidend secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties benoemd tot de interim-gezant van de volkerenorganisatie in Sudan.

De oud-minister van Buitenlandse Zaken neemt vanaf januari tijdelijk de taken over van de huidige gezant Jan Pronk tot er een definitieve opvolger is benoemd. Het mandaat van de Nederlander loopt eind dit jaar af.

Annan, die dinsdag op het VN-hoofdkwartier in New York zijn laatste persconferentie als VN-chef gaf, zei dat Eliasson doorzettingsvermogen heeft laten zien recentelijk als voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN. Annan zei dat Eliasson voornamelijk van buiten Sudan zal opereren om "landen en regeringen aan te moedigen samen met ons te werken in Darfur en om een oplossing te zoeken".

Geweld

De Sudanese regio Darfur wordt al bijna vier jaar geteisterd door gruwelijk geweld. Door de Sudanese regering gesteunde Arabische milities strijden tegen rebellen in het gebied en zaaien dood en verderf onder de lokale bevolking. Kritische opmerkingen van Pronk over de rol van de Sudanese regering in het conflict leiden in oktober tot zijn gedwongen vertrek uit het land.