EDE/BARNEVELD - Op de snelweg A30 tussen Ede en Barneveld ter hoogte van Lunteren zijn dinsdagavond in zeer dichte mist veertien personenauto's en twee vrachtwagens in botsing gekomen. Daardoor zijn drie mensen gewond geraakt. In de andere richting botsten ook enkele auto's.

Dat hebben politie en brandweer gemeld. De mist was zo dik dat het zicht volgens ooggetuigen tot enkele tientallen meters beperkt bleef. "Plotseling stond het stil voor me", zei een chauffeur. Politie en brandweer zijn nog zeker enkele uren bezig om de ravage op te ruimen. De snelweg is in beide richtingen afgesloten voor verkeer, aldus de politie.

Volgens een woordvoerder van de brandweer zal het vooral veel tijd kosten om een door de vangrail geschoten en daarna gekantelde vrachtwagen weg te krijgen. Die is geladen met pallets papier dat er eerst moet worden uitgehaald.

Opgevangen

De inzittenden van de meeste auto's zijn opgevangen in een hulpverleningscentrum in het nabij gelegen Barneveld. Sommige auto's hebben zo'n klap gehad dat ze op het eerste gezicht total loss lijken.

De A30 is afgesloten tussen de afrit in de snelweg A1 (Utrecht - Apeldoorn) tot aan de afrit in de snelweg A12 (Arnhem - Utrecht). Alle verkeer wordt omgeleid.