NIJMEGEN - De twee jongens van 14 en 15 jaar die vrijdag in Nijmegen een moeder en kind verwondden met een croftybom, worden vervolgd voor het veroorzaken van een ontploffing en openlijke geweldpleging. Dat liet de politie dinsdag weten.

Van de vijf jongeren die op dezelfde dag met een soortgelijke bom een ezel op een kinderboerderij in Dordrecht verwondden, zit nog een 14-jarige jongen vast. Ook zij worden vervolgd voor het veroorzaken van een ontploffing.

Volgens de politie in Gelderland staan op het veroorzaken van ontploffingen zonder dodelijk gevolg in het volwassenenrecht maximale straffen tot vijftien jaar.

Dagvaarding

De twee Nijmeegse jongens worden volgens de politie tevens vervolgd voor openlijke geweldpleging. De jongens hebben een dagvaarding gekregen, maar zitten sinds vrijdagavond niet meer vast. Wanneer zij voor de kinderrechter moeten komen is nog niet bekend.

Een croftybom is gemaakt van een plastic fles met daarin onder meer een ontstoppingsmiddel. Als de bom explodeert, vliegt agressieve vloeistof in het rond.

Brandwonden

De moeder en haar kind in Nijmegen liepen vrijdag net langs de bom toen deze afging en werden besproeid met de vloeistof. Zij moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen aan brandwonden. In Dordrecht en 's-Gravendeel hield de politie vrijdag vijf jongens aan die een soortgelijke bom naar een ezel zouden hebben gegooid op een kinderboerderij. Het dier raakte hierdoor gewond aan een hoornvlies en raakte in shock.

Drogisterijketen Kruidvat stuurde in oktober een bericht naar alle filialen waarin het personeel werd opgeroepen extra op te letten bij de verkoop van gootsteenontstopper aan minderjarigen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) attendeerde de supermarkten op verdachte aankopen van het goedje.