AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie in Amsterdam lijken de liquidatie van kroegbaas Thomas van der Bijl nagenoeg opgelost te hebben. Zowel de vermoedelijke opdrachtgever als de vermoedelijke schutter zitten vast en het bewijs tegen hen stapelt zich langzaam maar zeker op.

Bekijk video

Dat bleek dinsdag tijdens een pro formazitting in de zaak in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp.

De 38-jarige Fred R. wordt door het OM als de opdrachtgever gezien. Diverse getuigen hebben die rol aan hem toegeschreven. De 26-jarige Dwight S. zou de liquidatie van Van der Bijl op 20 april hebben uitgevoerd.

Met de berechting van dit tweetal en drie andere verdachten lijken politie en justitie in Amsterdam voor het eerst in lange tijd op een succes af te stevenen bij het ophelderen van criminele afrekeningen. Soortgelijke zaken belandden de afgelopen jaren stuk voor stuk als onopgelost op de plank.

De Hallen

Thomas van der Bijl (50) werd 's morgens in zijn café De Hallen in Amsterdam-West met vijf kogels van het leven beroofd. Getuigen hebben gezien dat twee mannen rechtstreeks bij de moord betrokken waren.

Ter zitting bleek dinsdag dat de moord grondig is voorbereid.

Van der Bijl werd al enige tijd in de gaten gehouden, zodat de moordenaars een goed tijdstip en de juiste plek voor de liquidatie konden plannen.

De vermeende opdrachtgever R. zou aanvankelijk een andere potentiële schutter hebben gevraagd de criminele klus te klaren.

Liquidatie

Die durfde het echter niet aan. Een handlanger aan wie hij had gevraagd hem terzijde te staan, trok zich op een bepaald moment eveneens terug. Beide mannen gelden nog wel als verdachte in de zaak, omdat zij de liquidatie mogelijk hebben gefaciliteerd door het wapen, de vluchtauto en andere spullen te leveren.

Wat in het verhaal van het OM nog ontbreekt, is een duidelijk motief. Van der Bijl was actief in de onderwereld. Op het moment van zijn dood gold hij als verdachte in een omvangrijke hasjzaak.

Topcrimineel

Tevens was hij een bekende in de kringen van 'topcrimineel' Willem Holleeder. Eerder dit jaar werd bekend dat Van der Bijl in het geheim voor Holleeder belastende verklaringen heeft afgelegd.

Holleeder zit sinds eind januari vast op verdenking van georganiseerde afpersing en het plegen van een of meer levensdelicten.

Het onderzoek is nog in volle gang, aldus het OM dinsdag, waardoor het motief in een later stadium alsnog duidelijk kan worden. De zaak tegen de vijf verdachten is voor drie maanden aangehouden.