DEN HAAG - Minister Henk Kamp van Defensie is boos op Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de SP vanwege diens beschuldiging dat Kamp Nederland de vuile oorlog in Afghanistan intrekt.

"Dit is onheus naar de Nederlandse krijgsmacht en naar het kabinet toe. U zou zich moeten schamen", zei Kamp dinsdag.

"Wie is er nu eigenlijk vuil, als er bermbommen worden gelegd die de bevolking treffen?" De bewindsman werd tijdens het vragenuurtje door GroenLinks en de SP aan de tand gevoeld over de nieuwe grootscheepse operatie tegen de Taliban in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar.

Wederopbouw

Van Bommel noemt de oorlog vuil, omdat de missie is verkocht als wederopbouw, hoewel er oorlog wordt gevoerd. Bij die gevechten worden vaker Nederlandse militairen betrokken, aldus de SP'er.

De deelname van Nederlandse grondtroepen buiten Uruzgan valt volgens de twee linkse partijen buiten het mandaat. Kamp spreekt dat tegen. Volgens hem gaat het bij de nieuwe operatie Baaz Tsuka om incidentele ondersteuning en valt dat binnen de afspraken met de Tweede Kamer. CDA, PvdA en de VVD vinden dat ook.

Commando

Naast Nederlandse luchtsteun, die al vaak buiten Uruzgan wordt ingezet, zullen dit keer ook Nederlandse grondtroepen deelnemen. Het gaat volgens Kamp om honderd militairen van de manoeuvre-eenheid in Kandahar. Zij zitten daar tijdelijk, omdat Nederland momenteel het commando voert in heel zuidelijk Afghanistan.

Vervolg

Aan de nieuwe operatie doen vooral Britse, Deense en Estse militairen mee. De Nederlanders zijn op dit moment nog niet erbij betrokken maar dat kan wel gebeuren. Volgens Kamp is de operatie een vervolg op de voorgaande operatie Medusa in september, eveneens in Kandahar. De Taliban zijn daarna op diverse fronten teruggekeerd.