AMSTERDAM - Het is een groot misverstand dat het kabinet een generaal pardon voor alle asielzoekers in Nederland voorbereidt. Dat antwoordde minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) dinsdag op Kamervragen van Edith Schippers (VVD) over de effecten van de uitzetstop op asielzoekers en hun advocaten.

Schippers benadrukte dat de motie die vorige week werd aangenomen kan worden gezien als een 'open uitnodiging' aan iedereen om naar Nederland te komen. Dit geeft volgens haar valse hoop en kan resulteren in juridische procedures tegen de Nederlandse Staat.

"Het gaat alleen om mensen die onder de oude vreemdelingenwet vallen, niet om mensen die Nederland nu inreizen", herhaalde Hirsch Ballin meerdere malen.

Kabinet

De Kamer nam vorige week met een nipte meerderheid een motie aan. Daarin wordt het kabinet opgeroepen het uitzetten van vluchtelingen die voor 2001 asiel hebben aangevraagd te staken tot er een nieuw kabinet is. Een daadwerkelijk generaal pardon moet tijdens de formatie worden geregeld.

Wens

Ook asielzoekers die in de illegaliteit zijn verdwenen mogen aanspraak maken op de regeling. Na lang beraad besloot het demissionaire kabinet aan de wens van de Kamer tegemoet te komen.