UTRECHT - Het Vader Rijn College in Utrecht wil de islamitische docente ontslaan die weigerde mannelijke collega's de handen te schudden. De docente heeft de ontslagbrief dinsdag van het vmbo-college ontvangen. Dat heeft directeur Bart Engbers dinsdag gezegd.

Volgens Engbers hoeft de school haar gedrag "niet te pikken. De school heeft een voorbeeldfunctie richting samenleving en arbeidsmarkt. Bovendien zijn we een openbare school."

Engbers noemt zichzelf een hoeder van artikel 1 van de grondwet. "Want ik bescherm mensen die zich door haar gediscrimineerd voelden."

Problemen

De docente weigerde sinds de zomervakantie om geloofsredenen de handen van mannelijke collega's te schudden. Eerder had ze daar geen problemen mee. Wegens de weigering besloot Engbers haar te schorsen en de zaak voor te leggen aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). De docente deed dat ook. De CGB bepaalde in november dat het college niet van haar mocht eisen dat ze handen geeft.

Minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) zei dinsdag niet op het ontslag te willen reageren. Ze vindt het een zaak van de school in Utrecht.