DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) mag de Nederlandse terrorismeverdachte Wesam al D. aan de Verenigde Staten uitleveren. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag besloten, zegt advocaat Victor Koppe.

Door dit oordeel kan de vermeende terrorist zijn overdracht aan de Amerikanen niet meer tegenhouden.

De Nederlandse Irakees is na de aanslagen in de VS op 11 september 2001 de eerste verdachte van terrorisme die in de VS zelf wordt berecht. Zijn advocaten vrezen dat Al D. in Amerika een groot risico loopt om te worden gemarteld. Ook verwachten ze dat hun cliënt daar nooit een eerlijk proces zal krijgen. Daarom zijn ze zeer teleurgesteld in de beslissing van de rechter.

Regering-Bush

De raadslieden wezen tijdens de behandeling van het kort geding tegen de uitlevering op verscheidene rapporten. Daarin werd geconcludeerd dat de regering-Bush zich in de strijd tegen het terrorisme niet aan het internationale verbod op foltering houdt.

Advocaat Koppe wees er ook op dat zelfs minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft erkend dat de Amerikanen bij de behandeling van terrorismeverdachten niet helemaal te vertrouwen zijn.

Hirsch Ballin besloot halverwege oktober desondanks dat Al D. aan de Amerikanen mag worden overgedragen. De minister vindt het voldoende dat de VS garanties hebben gegeven dat ze de rechten van Al D. zullen respecteren.

De rechtbank in Den Haag stelt in navolging daarvan dat er geen redenen zijn om te vrezen voor een onmenselijke behandeling van de Nederlandse Irakees. Al D. zal worden uitgeleverd. Het is echter nog niet bekend wanneer dat zal gebeuren, zei de minister dinsdag in een reactie.

Samenzwering

De Amerikanen verdenken Al D. van samenzwering tot het plegen van een aanslag op Amerikaanse militairen in Irak in 2003. De Nederlander was destijds voor zijn bruiloft naar zijn geboorteplaats Fallujah gereisd.

Eenmaal daar is hij naar eigen zeggen door Iraakse strijders ontvoerd en gedwongen om filmopnamen te maken van explosieven die werden ingegraven op een openbare weg.

De explosieven zouden tot ontploffing worden gebracht, als Amerikaanse soldaten de weg zouden passeren. "Ik stond machteloos", verklaarde Al D. eerder. "Ik ben gedwongen, anders zou ik worden onthoofd."

Advocaat

Toch ziet de Nederlander zich nu geconfronteerd met een proces in de VS. Advocaat Jasper Pauw vreest de autoriteiten daar:

"Amerikaanse functionarissen slaan en schoppen gedetineerden, ze schijn-executeren verdachten, dreigen tijdens verhoren met bijtende honden en er bestaan verscheidene meldingen van seksuele vernederingen tijdens verhoren."

Er zijn volgens Pauw zelfs ongeveer dertig incidenten waarbij ondervraging door de Amerikanen heeft geleid tot de dood van vermoedelijke terroristen. "Ze zijn dus letterlijk doodgemarteld en de Amerikaanse overheid heeft dat ook deels toegegeven."

Marteling

Daarom heeft de raadsman weinig illusies dat zijn cliënt marteling bespaard zal blijven. "Al D. wordt ervan verdacht dat hij deel heeft uitgemaakt van het Irakese verzet in Fallujah. Nog elke dag sneuvelen daar Amerikanen.

Gezien deze situatie is het vanzelfsprekend dat de Amerikaanse autoriteiten vermoeden dat Al D. meer informatie heeft over het Irakese verzet, informatie die wellicht Amerikaanse levens kan redden. Zijn Amerikaanse ondervragers zullen zeer gemotiveerd zijn om relevante informatie uit hem te trekken, zo snel mogelijk, goedschiks of kwaadschiks."