MIAMI - De Amerikaanse Raelian-sekte heeft donderdag bekendgemaakt dat de eerste gekloonde mens is geboren. De Franse wetenschapster Brigitte Boisselier, de wetenschappelijk leider van de groepering, verklaarde tegenover het Franse persbureau AFP dat de eerste gekloonde baby, een meisje, met de keizersnede ter wereld is gebracht.

Het kind is de kloon van de vrouw die haar ter wereld heeft gebracht. De twee zouden dus genetisch geheel gelijk moeten zijn. Deskundigen twijfelen aan de juistheid van de bewering omdat er geen enkel onafhankelijk wetenschappelijk bewijs is, zoals DNA-profielen van moeder en kind.

Nog geen bewijzen voor geboorte

"Het is erg goed gegaan", aldus Boisselier, die directeur is van het mensenkloneringsbedrijf Clonaid dat de zwangerschap tot stand heeft gebracht. Bewijzen voor de geboorte wilde ze nog niet geven. "Ik geef er de voorkeur aan verder niets te zeggen" verklaarde de Française. Vrijdag zou meer duidelijk worden tijdens een persconferentie in Florida. Moeder en kind zijn daar overigens niet aanwezig 'om medische redenen', meldde The New York Times vrijdag.

Amerikaans echtpaar financiert het project

De Raelian-sekte kwam afgelopen jaar in het nieuws doordat zij bekendmaakte een mens te willen klonen. The Washington Post meldde in oktober 2001 dat een rijk Amerikaans echtpaar het project van Raelian financiert. De Amerikaanse geldschieters zouden zelf een tien maanden oude dochter na een medische fout hebben verloren. Cellen van haar werden bewaard en zouden gebruikt worden voor het klonen. De groepering, die zegt 55.000 leden te hebben in 85 landen, stelt dat ruimtereizigers de mens hebben gecreëerd door zichzelf te kloneren. Dat zou ongeveer 25.000 jaar geleden zijn gebeurd.

"Klonen is niet etisch verantwoord"

De Amerikaanse geneticus William Muir vroeg zich af of de baby zich tot een normaal persoon zal ontwikkelen. Hij zei dat in het kloneringsproces de genetische code wordt geherprogrammeerd. "Bij gekloonde koeien, varkens en muizen kunnen we niet uitvinden of hun gedrag normaal is omdat we hun geestelijke vaardigheden niet kunnen testen." Muir is tegen kloonexperimenten met mensen. "Het doel rechtvaardigt de middelen niet. Er zijn dingen die niet ethisch zijn, zoals experimenteren met mensen."

Uit laboratoriumonderzoek van gekloonde dieren is gebleken dat alle genen er wel waren, maar dat veel daarvan niet functioneren zoals zij zouden moeten functioneren. Dat kan leiden tot een mislukte zwangerschap of misvormingen.