RAMALLAH - Het geweld op de Gazastrook tussen aanhangers van de Fatah-partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de radicale regeringspartij Hamas is maandag weer opgelaaid. Een wankel staakt-het-vuren dat beide partijen zondagavond sloten lijkt daarmee niet stand te houden.

In Gaza-stad kwam het maandagavond tot schietpartijen rond de ambtswoning van Abbas, meldden ooggetuigen. Eerder op de dag kwam in het noorden van Gaza een Fatah-aanhanger om het leven toen schutters van Hamas het vuur openden. Drie mensen raakten gewond.

Ook werden in de loop van de dag een voormalig Fatah-minister, andere Fatah-leden en vier Hamas-aanhangers ontvoerd. Maandagavond volgden meldingen dat iedereen was vrijgelaten.

Verkiezingen

Abbas zei vorige week dat hij van plan was nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Die mededeling deed het geweld tussen aanhangers van Fatah en Hamas toenemen.

De Britse premier Blair heeft de internationale gemeenschap maandag opgeroepen de Palestijnse president meer steun te verlenen.

Blair zei dit tijdens een gezamenlijke persconferentie met Abbas tijdens zijn bezoek aan de Palestijnse gebieden.

Daden

"Als de internationale gemeenschap werkelijk mensen wil steunen die gematigd zijn, de visie van twee staten uitdragen en bereid zijn verantwoordelijkheid te dragen, dan is het nu tijd voor de internationale gemeenschap om tot daden over te gaan", aldus Blair.

Eenheid

Abbas liet weten dat hij de plannen voor vervroegde verkiezingen wil doorzetten. Hij zei echter ook nog steeds voorstander te zijn van een regering van nationale eenheid. Hamas en Fatah hebben maandenlang over de vorming van zo'n regering onderhandeld, maar konden geen overeenstemming bereiken.

Abbas vroeg Blair verder er alles aan te doen de economische blokkade die het Westen aan de Palestijnen heeft opgelegd op te heffen. De Europese Unie en de VS hebben na de winst van Hamas bij de parlementsverkiezingen eerder dit jaar de financiële hulp aan de Palestijnse regering opgeschort.

Blair zei op zijn beurt dat hij van plan was een nieuw vredesinitiatief te beginnen om het lijden van het Palestijnse volk te verlichten en te werken naar een tweestatenoplossing.

Boycot

De Palestijnse Autoriteit (PA) wordt door het Westen geboycot sinds de radicale Hamas in januari de verkiezingen won en een regering vormde. Het Westen eist dat Hamas Israël erkent en het geweld tegen de Joodse staat afzweert.

Ook de Israëlische premier Ehud Olmert heeft maandag expliciet zijn steun uitgesproken voor Abbas. Hij zei dat er alles aan gedaan moet worden om de positie van de president te versterken. Olmert zei dat hij van plan is op korte termijn de Palestijnse president te ontmoeten, maar hij gaf geen details.