NIJMEGEN - Weerdeskundige Jules Geirnaerdt is als vrijwilliger toegetreden tot het uitvoerend comité van de Vierdaagse.

Het inhuren van een meteoroloog was een advies van de commissie-Hermans, die onderzocht wat er deze zomer gebeurde tijdens de eerste en enige dag van de negentigste Vierdaagse. Op die dag overleden twee lopers, waarna het evenement werd afgelast.

Weeradviezen

Het bestuur van stichting De 4Daagse is nog in onderhandeling met een weerinstituut, dat tijdens het wandelevenment dagelijks weeradviezen zal geven, zo heeft manager Wim Jansen maandag aangekondigd.

Op de eerste dag van de Vierdaagse van dit jaar liep de temperatuur veel hoger op dan voorzien. Ook viel de beloofde verkoelende wind weg, waardoor veel wandelaars vlak voor de finish op de Oosterhoutsedijk langs de Waal onwel werden door de hitte.

Tientallen mensen belandden in een ziekenhuis.

Lichtkranten

De organisatie van de Vierdaagse heeft ook andere adviezen van de commissie-Hermans uitgewerkt. Zo komen er lichtkranten boven de wandelparkoersen om lopers te waarschuwen voor bijzonderheden.

Onderweg komen er meer kleine rustplaatsen en waarschijnlijk zullen er in 2007 ook stewards op de parkoersen lopen. De Oosterhoutsedijk, die altijd al bekend stond als een zwaar gedeelte, blijft vooralsnog gehandhaafd, al bespreken politie, gemeenten en organisatie wel een mogelijk andere route voor 2008.

Herinneringsspeldje

Deze week krijgen alle wandelaars die dit jaar van start zijn gegaan een speciaal ontworpen herinneringsspeldje thuisgestuurd. De eerste reverspeld is maandag uitgereikt aan een broer van ontwerpster Wilma Coehoorn uit Nijmegen. De ronde speld stelt de zon voor, omkranst door een lauwerkrans van druppels. "Druppels van zweet, water en tranen", aldus de ontwerpster.

De inschrijving voor het wandelevenement van 2007 start op 5 februari. Alle lopers van dit jaar, die weer mee willen doen, zijn verzekerd van een startbewijs. Er geldt net als andere jaren een inschrijflimiet van 49.000 deelnemers. De Vierdaagse-organisatie heeft er ondanks kritiek op de grote massa mensen niet voor gekozen minder startbewijzen uit te geven.