IPSWICH - Na een dagenlange klopjacht heeft de Britse politie de mogelijke Ipswich Ripper gearresteerd. De aangehouden 37-jarige man wordt verdacht van de moord op vijf prostituees uit de Oost-Engelse plaats Ipswich. Justitie lijkt zeker van de zaak, want hulpverzoeken aan de bevolking voor tips zouden niet meer nodig zijn.

De man werd maandagochtend gearresteerd in zijn woning in Trimley, tien kilometer ten zuidoosten van Ipswich. De politie noemde de naam van de verdachte niet, maar Britse media wezen onmiddellijk naar de 37-jarige alleenstaande Tom Stephens.

Alibi

Stephens is vier keer eerder verhoord in de zaak, waaruit bleek dat hij geen alibi had. In een interview afgelopen weekeinde met de krant Sunday Mirror erkende de supermarktmedewerker seks met de vrouwen te hebben gehad, maar hij ontkende elke vorm van betrokkenheid bij de moorden.

"Ik ben een vriend voor al die meisjes. Maar ik heb geen enkel alibi", gaf hij toe. Hij noemde zichzelf een beschermer en verklaarde dat hij alle gelegenheid zou hebben om de moorden te plegen "omdat de meisjes me zo vertrouwen".

De lichamen van de vermoorde vrouwen (tussen 19 en 29 jaar oud) waren begin december in een periode van tien dagen aangetroffen.

Zwanger

Een van hen bleek zwanger. De slachtoffers werden ontkleed gevonden, met niet meer dan hun sieraden op hun lichaam. Twee van de slachtoffers kwamen door wurging om het leven, van de andere vrouwen is nog altijd niet bekendgemaakt hoe ze werden vermoord. Ze vertoonden geen tekenen van een worsteling.

De verdachte Stephens zou een voorkeur voor sadomasochistische seks hebben en de meisjes daarvoor tot 350 pond (500 euro) hebben betaald. Mogelijk onderwierpen de prostituees zich aan wurgspelletjes. Dat zou verklaren waarom de vrouwen geen tekenen van worsteling vertoonden.

De zoektocht naar de seriemoorden geldt als een van de grootste criminele onderzoeken in de Britse geschiedenis. Ruim vijfhonderd rechercheurs en andere politiemensen werken aan de zaak. De Britse politie kreeg 10.000 telefonische tips.

Drugshandelaren

De politie had kort voor de arrestatie van Stephens zelfs drugshandelaren in Ipswich nog opgeroepen zich te melden met tips over de vermoorde prostituees. De dealers hoefden niet te vrezen dat ze zouden worden opgepakt. Alle vijf vermoorde vrouwen waren verslaafd aan drugs.

Stephens woont in een appartementengebouw voor alleenstaanden, waar veel bewoners drugs zouden gebruiken. De verdachte, die volgens de zender Skynews ook parttime als taxichauffeur en hulpagent in burger zou hebben gewerkt, heeft een profiel op de vriendensite My Space. Op de persoonlijke pagina van de man staat dat hij zichzelf bisschop noemt.