BRUSSEL - Een meerderheid van de Europeanen is nog altijd tegen het legaliseren van het gebruik van softdrugs als hasj en wiet. Ook het homohuwelijk kan nog maar op weinig enthousiasme rekenen in Europa. Nederlanders zijn op beide onderwerpen de grootste voorstanders.

Dat blijkt maandag uit de Eurobarometer, uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Tegelijkertijd blijkt uit de peiling dat de steun voor de Europese grondwet - vorig jaar bij referendum in Nederland afgewezen - het afgelopen halfjaar in Nederland met 6 procentpunt is gegroeid tot 59 procent.

Homohuwelijk

Over heel de EU gezien is 44 procent van de bevolking van mening dat homo's en lesbiennes moeten kunnen trouwen. In Nederland is 82 procent voor.

Adoptie van kinderen door homoseksuele stellen moet worden toegestaan, zegt slechts 32 procent van de Europeanen en 69 procent van de Nederlanders. De weerstand is het grootst in Griekenland, Letland en Polen.

Legalisering

Legalisering van het gebruik van cannabis heeft de steun van slechts een op de vier EU-burgers. Vooral Finnen en Zweden zijn erg tegen het vrijgeven van softdrugs.

Nederlanders zijn opnieuw de grootste voorstanders, al halen die ook bij ons met 49 procent nog geen absolute meerderheid.