ROTTERDAM - Een groepje Rotterdammers deelt vanaf dinsdag muziekinstrumenten uit aan bedelende dak- en thuislozen. Ze doen dit uit onvrede met de antibedelcampagne die gemeente en politie vorige week zijn begonnen.

De initiatiefnemers hopen dat de bedelaars als straatmuzikant hun gang kunnen gaan en toch wat geld kunnen ophalen. "Die hele campagne is toch te kinderachtig voor woorden. Het gaat om een handjevol mensen. Heeft de politie niks beters te doen", zegt Sander de Kramer, hoofdredacteur van het Straatmagazine. Hij en enkele andere Rotterdammers kwamen aan de borreltafel op het idee iets te ondernemen tegen de publiekscampagne die oproept niets te geven aan bedelaars.

Tegengas

De Kramer bestempelt de bewering van gemeente en politie dat bedelaars 90 tot 150 euro per dag ophalen terwijl ze een uitkering hebben, als onzin. "We gaan tegengas geven. In folders melden we dat om hooguit een tientje gaat", aldus De Kramer.

Muziekinstrumenten

Burgemeester Ivo Opstelten zei vorige week in de gemeenteraad dat de campagne bedoeld is om de overlast van bedelaars tegen te gaan. De Kramer denkt dat de overlast alleen maar erger wordt nu de dak- en thuislozen muziek gaan maken. Het gaat om plastic saxofoontjes, trompetjes en sambaballen. De zwervers zijn ook gevraagd er een liedje bij te zingen: heb je eten voor mij, als variatie op de Frans Bauer-hit Heb je even voor mij.