RIJSWIJK - Een kwart van de Nederlandse discotheken is, ondanks de cafébrand in Volendam twee jaar geleden, nog steeds onveilig. Dit meldde het Algemeen Dagblad vrijdag op basis van eigen onderzoek bij 28 bekende horecagelegenheden.

Uit het onderzoek blijkt dat het vaak gaat om afgesloten of moeilijk te openen nooduitgangen. Ook zijn brandblussers onvindbaar en hangt de kerstversiering te laag.

Boetes

Het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra) pleit voor het opleggen van boetes aan eigenaren van ondeugdelijke horecagelegenheden. "Gemeenten hebben de mogelijkheid om zaken te sluiten, maar in de praktijk wordt daar niet snel gebruik van gemaakt", aldus een woordvoerder van het instituut. "Het lijkt ons daarom een goed initiatief om eigenaars van onveilige zaken in de portemonnee te treffen door het opleggen van bestuurlijke boetes door gemeenten."

Tegenstrijdigheden

Branche-organisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN) trekt de conclusies van het onderzoek in twijfel. "De krant heeft dertien verslaggevers op pad gestuurd om de veiligheid te testen", aldus een woordvoerder van de organisatie. "Dat is een taak die voor veel brandweerkorpsen al moeilijk is, laat staan dat een aantal journalisten dit kan testen. We worden in Nederland al geconfronteerd met veel tegenstrijdigheden in de regelgeving op het gebied van veiligheid. Als verslaggevers daar ook nog eens hun eigen interpretatie aan gaan geven, zijn we helemaal ver van huis."