HUNTSVILLE - Het aantal executies in de Verenigde Staten is in 2002 weer licht gestegen nadat het de afgelopen drie jaar sterk was gedaald. In totaal werden dit jaar 71 mensen terechtgesteld tegen 66 in 2001. Desondanks spreken tegenstanders van de doodstraf van een trendbreuk.

"In juni besloot het Hooggerechtshof dat executies van geestelijk gehandicapten in strijd is met de grondwet", aldus Richard Dieter van de gezamenlijke Death Penalty Information Centers in Washington donderdag. "Dat was een belangrijke stap waarvoor we gestreden hebben."

Na Illinois heeft Maryland als tweede staat de uitvoering van de doodstraf voor onbepaalde tijd opgeschort. In steeds meer staten wordt getwijfeld aan de nauwkeurigheid en eerlijkheid wat betreft de doodstraf, zegt Dieter. Steeds minder doodstraffen worden landelijk uitgesproken.

Sinds de herinvoering van de doodstraf in 1976 zijn 820 mensen in de VS geëxecuteerd. De meesten worden terdoodgebracht in het zuidelijke Texas. Van de 71 executies dit jaar hadden er alleen al in de Texaanse staatsgevangenis van Huntsville plaats. De komende maand staan hier zeven executies op de agenda.