DEN HAAG - Het CDA, PvdA en de ChristenUnie gaan verder met elkaar onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet. Dat heeft CDA-leider Jan Peter Balkenende maandag gezegd na ruim 4,5 uur overleg tussen de partijen en informateur Rein Jan Hoekstra.

Alle drie de partijen hebben hem aangegeven dat zij serieus met elkaar in gesprek willen. Hoekstra gaat maandagavond naar de koningin om zijn eindverslag in te dienen. Zijn taak zit er dan op. Daarna moeten nieuwe informateurs benoemd worden.

Vreemdelingenbeleid

PvdA-leider Wouter Bos zei na afloop van het gesprek dat hij nog lang niet voldoende beweging bij het CDA ziet om nieuw beleid in te zetten. Maar daarvoor zijn volgens hem juist onderhandelingen nodig. De PvdA zal inzetten op veranderingen in de zorg, de inkomensverdeling en het vreemdelingenbeleid.

Of de poging tot een nieuw kabinet zal slagen, zal volgens Bos nog moeten blijken. Hij maakte duidelijk dat er ook met de ChristenUnie grote verschillen zijn, zoals de euthanasiewetgeving, het homohuwelijk en abortus.

"De Nederlandse wetgeving zien wij als een grote verworvenheid", zei Bos, die aangaf dat de ChristenUnie heel goed het PvdA-standpunt kent.

Programmatisch

Fractievoorzitter Andre Rouvoet van de ChristenUnie toonde zich vooral blij dat de bereidheid tot onderhandelen er bij alledrie de partijen is. Volgens hem betekent dat dat de partijen ook bij moeilijke punten willen zoeken om het programmatisch eens te worden.

Tempo

Het CDA heeft volgens ingewijden de wens op tafel gelegd dat één informateur de onderhandelingen zou moeten leiden. Volgens CDA-leider Jan Peter Balkenende is dat beter voor het tempo en de slagvaardigheid van de onderhandelingen. Als de PvdA echter ook een informateur wil, dan is het logisch dat de ChristenUnie ook een eigen informateur neemt.