WENEN - Europese moslims hebben te maken met diepgewortelde discriminatie in onderwijs en werkgelegenheid en bij de huisvesting, die hen van de bevolking kan isoleren. Dat is maandag gebleken uit een rapport van het Europees Waarnemingscentrum voor racisme en vreemdelingenhaat (EUMC).

Het onderzoek van het EU-agentschap in Wenen is het eerste dat de positie van moslims in de gehele Europese gemeenschap onder de loep neemt. Naast het rapport publiceerde de EUMC een aantal interviews met vooral jonge moslims. "Een vraag die ik vaak heb gehoord, is: wanneer ga je terug? Dan zeg ik: Ik ben geboren in Rotterdam, dus waar zou ik heen gaan? Het is een heel pijnlijke vraag, die je het gevoel geeft dat je een vreemdeling bent", zei een Nederlandse moslima.

Islamofobie

In de Europese Unie wonen naar schatting vijftien miljoen moslims, waarmee ze na de christenen de tweede religieuze groepering in de unie vormen. Volgens de EUMC hebben zij te kampen met islamofobie, die voortkomt uit de toenemende neiging om moslims te associëren met terrorisme.

Uit de beschikbare gegevens, waaraan volgens het agentschap overigens een gebrek bestaat, blijkt dat de moslims vaak slecht gehuisvest zijn. Hun onderwijsniveau is lager dan dat van de gemiddelde Europeaan en er zijn veel meer moslims werkloos dan gemiddeld.

Hoofddoek

De geïnterviewden maken duidelijk dat vooral moslima's met een hoofddoek veel moeite hebben een baan te vinden. Jonge Nederlandse ondervraagden zeggen dat ze in de klas volgens etnische lijnen worden gescheiden, omdat ze als buitenlander worden gezien.

Van twee kanten

De moslims erkennen wel dat integratie van twee kanten moet komen en dat ze zelf meer zouden kunnen doen om bij de Europese leefgemeenschap te horen. "De imams zijn niet in staat de goede antwoorden te geven. Ze zeggen dat we volgens onze traditie en cultuur niet eens zouden moeten denken aan een etentje of een feestje. Maar ze realiseren zich niet dat als we niet deelnemen, we een eenling worden die niet bij de groep hoort", zei een Nederlandse moslim.