DEN HAAG - Pony Pablo, een impulsaankoop van de 10-jarige Yusaf, mag in de tuin van diens woning aan de Zorgvlietstraat in Den Haag blijven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag besloten.

Bekijk video

Woningbouwvereniging Vestia had een kort geding aangespannen, omdat het dier niet goed verzorgd zou worden en overlast zou geven.

Het jongetje kocht de pony voor honderd euro op internet, stalde het beestje in de achtertuin van twaalf bij twaalf meter en overtuigde zijn ouders ervan dat hij er goed voor zou zorgen. Hij laat Pablo met toestemming van de buurtbeheerder af en toe uit op een nabijgelegen veldje.

Vestia denkt dat de situatie vooral in de zomer onhoudbaar zal worden, omdat dan insecten en muizen op het voer van de pony afkomen. Bovendien zegt de woningbouwvereniging klachten van buren te hebben ontvangen over stankoverlast en het welzijn van Pablo.

Huisvuilcontainers

De rechtbank veegde alle bezwaren van tafel. Vestia kon namelijk geen schriftelijke bewijzen van klachten overleggen. De familie van Yusaf had foto's van buurtbewoners met de pony die juist het tegendeel van onvrede over het dier bewijzen. De stankoverlast waar Vestia over klaagt, blijkt bovendien afkomstig van de huisvuilcontainers. Ook kon Yusaf een rapport van de Dierenbescherming overleggen waarin staat dat het welzijn van Pablo bij controle voldoende was.