GAZA-STAD - De met elkaar slaags geraakte Palestijnse groepen, waaronder Hamas en Fatah, hebben zondag een bestand gesloten. Dit is zondag vernomen van Ibrahim Abu Naja, de chef van een overkoepelend comité van alle gewapende Palestijnse groepen.

Een Hamas-woordvoerder zei op zijn beurt dat Hamas en Fatah overeen zijn gekomen de rust te herstellen. Er zullen geen gewapende mannen meer in de straten lopen; de veiligheidstroepen keren naar hun hoofdkwartieren terug.

Beide partijen zullen ontvoerde tegenstanders vrijlaten. Het beleg van ministeries wordt opgeheven. Ook zullen de onderhandelingen over een regering van nationale eenheid worden hervat.

Een woordvoerder van de Islamitische Jihad zei dat zijn organisatie het compromisvoorstel had gedaan. Bij de bemiddeling was ook het militante Volksfront voor de Bevrijding van Palestina betrokken.

Gevechten

De gevechten tussen rivaliserende Palestijnse groepen gingen zondagavond door, ondanks een bestand dat was overeengekomen tussen Hamas, Fatah en andere gewapende groeperingen. Volgens een AFP-verslaggever ter plaatse werd met automatische wapens gevochten bij het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad.

Vervroegde verkiezingen

Door de aankondiging van vervroegde verkiezingen door de Palenstijnse president Mahmoud Abbas laaide het geweld tussen de rivaliserende facties Hamas en Fatah de afgelopen dagen op. Hierbij vielen zeker drie doden.

Abbas, die behoort tot de gematigde Fatah van wijlen president Arafat, had de vervroegde verkiezingen zaterdag aangekondigd om uit de politieke impasse te geraken.

De Palestijnse Autoriteit (PA) wordt door het Westen geboycot sinds de radicale Hamas in januari de verkiezingen won en een regering vormde. Daardoor kan de PA veel salarissen van mensen in overheidsdienst niet meer betalen.

Erkenning

Het Westen eist dat Hamas Israël erkent en het geweld tegen de Joodse staat afzweert. De afgelopen maanden is vergeefs geprobeerd een regering van nationale eenheid te vormen die acceptabeler zou zijn voor het Westen.

In een toespraak voor Palestijnse hoogwaardigheidsbekleders in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever riep Abbas de vervroegde parlements- en presidentsverkiezingen uit die over enkele maanden moeten worden gehouden.

Tot dan moet volgens hem het door Hamas gedomineerde kabinet worden vervangen door een regering van nationale eenheid waarin technocraten zitting nemen.

Peiling

Volgens een enquête van een Palestijns onderzoeksbureau die zondag werd gepubliceerd, zou Fatah de vervroegde verkiezingen winnen met 42 procent van de stemmen. Hamas krijgt volgens de opiniepeiling maar 36 procent van de stemmen. De overige kiezers zouden op onafhankelijke fracties stemmen.

Staatsgreep

Regeringspartij Hamas heeft de nieuwe verkiezingen zaterdag meteen faliekant afgewezen. De regering had het over "een staatsgreep tegen de Palestijnse legitimiteit en de wil van het Palestijnse volk".

Het mandaat van het in januari gekozen parlement loopt tot 2010. Een naaste medewerker van de Palestijnse premier Ismail Haniyah (Hamas) noemde het besluit van Abbas een "oproep tot een burgeroorlog", waarbij "veel slachtoffers" zouden kunnen vallen.

Betogingen

Hamas heeft opgeroepen tot betogingen tegen Abbas. In diverse plaatsen kwamen vele duizenden gewapende Hamas-aanhangers bij elkaar. Enkele uren na de oproep van Abbas kwam het al tot nieuw geweld.

Gewapende leden van Fatah en Hamas raakten slaags in diverse plaatsen. Bij schietpartijen bestookten beide partijen elkaar met granaten. Door het geweld zijn zaterdag en zondag zeker drie doden en een twintigtal gewonden gevallen.

Zaterdag kwam een jongen van dertien om het leven bij onlusten. Zondagochtend kwam een man om het leven bij een overval op een trainingskamp van de presidentiële garde die loyaal is aan Abbas.

Later zondag werd een 19-jarige vrouw doodgeschoten bij gevechten tussen Hamas en Fatah in de Gazastrook.

Steun

Israël verklaarde zaterdag de oproep voor vervroegde verkiezingen van Abbas te steunen.

"De Israëlische regering steunt gematigde Palestijnen die kunnen onderhandelen met Israël zonder dat ze hun toevlucht nemen tot geweld. We hopen dat hij zijn autoriteit kan doen gelden over het hele Palestijnse volk", aldus een regeringswoordvoerster.

Witte Huis

Het Witte Huis zei te hopen dat de oproep zal helpen een einde te maken aan het voortdurende geweld en een bijdrage levert aan het vredesproces, met "een Palestijns bestuur dat vasthoudt aan de principes van het kwartet", aldus een woordvoerster.

Ze verwees hiermee naar het internationale kwartet dat zich inzet voor vrede in het Midden-Oosten, waarbij de Europese Unie, de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en Rusland zijn betrokken.