AMSTERDAM - Het Amerikaanse leger heeft vrijdag achttien gedetineerden van de militaire basis in Guantanamo Bay op Cuba teruggestuurd naar hun land van herkomst, te weten Afghanistan, Jemen, Kazachstan, Libië en Bangladesh. Het Pentagon heeft dit zondag bekendgemaakt.

De betrokkenen zijn overgedragen aan de autoriteiten van het land waar zij vandaan komen, uitgezonderd een Jemeniet, die onvoorwaardelijk op vrije voeten werd gesteld. Zij zijn jarenlang vastgehouden op verdenking van betrokkenheid bij terreurdaden, maar nooit in staat van beschuldiging gesteld.

Het Pentagon zei dat zij zijn gescreend op hun resterende waarde als inlichtingenbron en het risico dat zij vormen voor de veiligheid van de VS. Het Pentagon verschafte geen informatie over individuele gevallen.

Verdenking

Sinds januari 2002 zijn inmiddels 380 gedetineerden uit Guantanamo Bay ontslagen. In totaal 395 anderen worden er nog vastgehouden op verdenking van betrokkenheid bij Al-Qaida of de Taliban. Ongeveer 85 van hen worden waarschijnlijk binnenkort overgebracht naar hun land van herkomst.

Van de vrijdag gerepatrieerde gedetineerden arriveerden zeven zaterdag in Afghanistan en één in Bangladesh. Vijf werden overgedragen aan Jemen, drie aan Kazachstan en één aan Libië.