KOPENHAGEN - Vier extreem linkse demonstranten en twee agenten zijn zwaargewond geraakt bij rellen in de nacht van zaterdag op zondag in Kopenhagen. Een van de betogers tegen de geplande ontruiming van een jongerencentrum verloor vier vingers toen een donderbus in zijn hand ontplofte. Ooggetuigen meldden dat betogers werden overreden door politieauto's. Een agent kreeg een straatsteen tegen zijn hoofd.

Bekijk video

De politie arresteerde bijna driehonderd mensen, onder wie tientallen buitenlanders. Volgens de Deense betogers waren onder meer uit Nederland, Duitsland en Zweden sympathisanten gekomen. De Deense betogers kwamen op vrije voeten omdat een rechter verdere detentie niet nodig vond. Ruim tachtig buitenlanders zaten zondagavond nog vast.

De ongeregeldheden ontstonden toen linkse jongeren van een autonome groepering de straat opgingen. De vermomde demonstranten bekogelden de politie met stenen, flessen, blikken verf en andere voorwerpen. Zij wierpen barricades op en gooiden winkelruiten aan diggelen. De in groten getale ingezette agenten gebruikten traangas en voerden charges uit met knuppels.

Oorlog

"Het was extreem gewelddadig. Het leek wel oorlog", aldus een politiezegsman. Volgens hem was het vele jaren geleden dat de politie traangas moest inzetten.

Het jongerencentrum Ungdomshuset is al een kwart eeuw een ontmoetingsplaats voor krakers, punkers en andere jongeren. Er worden politieke en culturele manifestaties gehouden, zoals concerten, filmvoorstellingen en debatten. Volgens een van de krakers wil zich een fundamentalistische christelijke sekte in het complex vestigen.