SEOUL - Noord-Korea is woensdag begonnen met het plaatsen van nieuwe brandstofstaven in een kernreactor die plutonium zou produceren voor militaire doeleinden. Dat meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap donderdag.

Volgens Yonhap hebben inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) bevestigd dat Noord-Korea vanaf 25 december brandstofstaven heeft aangebracht in de reactor.

Noord-Korea kondigde op 12 december aan dat het zijn nucleaire programma, dat sinds 1994 als gevolg van een overeenkomst met de Verenigde Staten stil lag, ging reactiveren. Dat gebeurde nadat de VS hadden meegedeeld de olielevering aan het land stop te zetten omdat het communistische regime had toegegeven dat het in het geheim zijn nucleair programma had voortgezet. Noord-Korea zegt door het stoppen van de olieleveranties genoodzaakt te zijn de kernreactor weer op te starten om energie te produceren.

Afgelopen weekeinde was Noord-Korea begonnen met het verwijderen van toezichtcamera's en verzegelingen van de Verenigde Naties uit de kernreactor van Yongbyon. Het IAEA heeft inmiddels een derde inspecteur naar Yongbyon gestuurd om de ontwikkelingen in de gaten te houden.