LONDEN - De vermoorde Russische ex-spion Alexander Litvinenko is vermoedelijk vermoord, omdat hij een dossier had samengesteld over een hooggeplaatste functionaris binnen het Kremlin. Dat heeft de Russische voormalige spion Joeri Sjvets zaterdag verklaard tegenover de BBC-radio.

Volgens de voormalige KGB-medewerker had Litvinenko, die vorige maand in Londen met het radioactieve polonium-210 is vergiftigd, in opdracht van een Brits bedrijf een dossier van acht pagina's verzameld over de invloedrijke Rus.

Volgens Sjvets wilde dit bedrijf eerst politieke en economisch informatie inwinnen voordat het zou besluiten om miljoenen ponden te investeren in Rusland. "Ik kan niet voor de volle 100 procent zeker zijn, maar ben er wel tamelijk zeker van'', aldus de ex-spion.

Sjvets, die eerder door Amerikaanse en Britse politie is ondervraagd, had vlak voor het overlijden van Litvinenko nog een gesprek met hem. Deze zei voor zijn dood dat de Russische president Vladimir Poetin verantwoordelijk is voor de vergiftiging.