RAMALLAH - De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zaterdag nieuwe verkiezingen uitgeschreven in de Palestijnse gebieden. Op zo kort mogelijke termijn moeten de Palestijnen zowel een nieuw parlement als een president kiezen, zei Abbas in een toespraak.

Bekijk video

De verkiezingen moeten de aanhoudende crisis tussen Abbas en de Hamas-regering oplossen. In de periode voor de verkiezingen zou alles in het werk moeten worden gesteld om een regering van nationale eenheid te vormen, die zou moeten bestaan uit technocraten.

Sancties

Tijdens de lange toespraak zei Abbas een regering te willen die ervoor kan zorgen dat het westen zijn verlammende sancties tegen de Palestijnse gebieden opheft. De westerse landen staakten eerder dit jaar de hulp aan de gebieden, omdat de Hamas-regering weigert Israël te erkennen en het geweld af te zweren.

"Heb ik regering nodig voor vermaak? Ik heb een regering nodig die het beleg kan opheffen'', zei Abbas in een toespraak. Hij zwoor dat de oplopende spanningen tussen aanhangers van zijn eigen partij Fatah en die van Hamas niet zullen uitlopen op een burgeroorlog.

Hamas

De Palestijnse regeringspartij Hamas heeft zaterdag nieuwe verkiezingen afgewezen en opgeroepen tot een demonstratie tegen president Mahmoud Abbas. Hamas beschuldigt de Palestijnse president ervan om met zijn oproep om parlements- en presidentsverkiezingen te houden, een "coup tegen de democratisch gekozen regering'' te willen plegen.

"Onze prioriteit ligt bij de vorming van een regering van nationale eenheid. Dat is de enige oplossing. We wijzen alles af dat de Palestijnse situatie verder compliceert'', zei de Hamas-minister van Gevangeniszaken Wasfi Kabha.

Een naaste medewerker van de Palestijnse premier Ismail Haniyeh (Hamas) noemde het besluit van Abbas een "oproep tot een burgeroorlog'', waarbij "veel slachtoffers'' zouden kunnen vallen.

Gewapende leden van de Palestijnse Fatah-beweging en de radicale Hamas zijn een paar uur na de aankondiging van Abbas in de stad Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook, weer slaags geraakt. Hierbij raakten zeker vijf mensen gewond, aldus ooggetuigen.

Israël

Israël heeft zaterdag verklaard de oproep voor vervroegde verkiezingen van de gematigde Palestijnse president Mahmoud Abbas te steunen.

"De Israëlische regering steunt gematigde Palestijnen die kunnen onderhandelen met Israël zonder dat ze hun toevlucht nemen tot geweld. We hopen dat hij zijn authoriteit kan doen gelden over het hele Palestijnse volk'', aldus een regeringswoordvoerster.

Blair

De Britse premier Tony Blair verwelkomde zaterdag tijdens zijn bezoek aan Egypte de oproep van Abbas. Hij riep op tot internationale steun voor het initiatief. "Het besluit van Abbas voor vervroegde verkiezingen is een krachtig signaal dat de Palestijnse president een uitweg zoekt uit de impasse in het vredesproces'', aldus Blair.

Het Witte Huis zei te hopen dat de oproep van Abbas zal helpen een einde te maken aan het voortdurende geweld en een bijdrage levert aan het vredesproces. "We hopen dat dit helpt een einde te maken aan het geweld en aan de formatie van een Palestijns bestuur dat vasthoudt aan de principes van het kwartet", aldus een woordvoerster.

Ze verwees hiermee naar het internationale kwartet dat zich inzet voor vrede in het Midden-Oosten, waarbij de Europese Unie, de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en Rusland zijn betrokken.

2007

De Palestijnse parlements- en presidentsverkiezingen kunnen niet eerder dan halverwege 2007 worden gehouden door legale en technische oorzaken. Dat zei een belangrijke adviseur van de Palestijnse president Mahmoud Abbas zaterdag.

Volgens Saeb Erekat moet Abbas eerst de verkiezingen in een speciaal decreet afkondigen, waarna drie maanden nodig zijn om de registratie van kiezers te actualiseren.