UTRECHT - De reclassering laat voor het eerst een extern onderzoek verrichten naar de gang van zaken rond het toezicht op J.C., de verdachte van de moord op de 8-jarige basisscholier Jesse Dingemans uit Hoogerheide.

Oud-procureur-generaal Dato Steenhuis onderzoekt of er al dan niet is gefaald bij de begeleiding.

Dat zei directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland zaterdag. Hij reageerde daarmee op een artikel in het AD. De krant schrijft op basis van bronnen bij justitie dat de reclassering heeft geblunderd door C. te laten weglopen uit een verplichte psychiatrische behandeling.

Van Gennip kan dit niet bevestigen en wil eerst het onderzoek afwachten. Lopende het onderzoek is de betrokken medewerker van zijn toezichthoudende taak gehaald.

Onrust

Volgens de directeur heeft het trieste misdrijf op de school in Hoogerheide zoveel maatschappelijke onrust veroorzaakt, dat hij nu voor het eerst tot een extern onderzoek heeft besloten. "Duidelijk is dat de verdachte onder reclasseringstoezicht stond. We willen kijken hoe dat is gegaan. Zo nodig zal ik hard ingrijpen''.

Volgens het AD stemde de reclassering in met het staken van de behandeling van C. ondanks dat therapeuten en zijn moeder daar anders over dachten. Eigenlijk had hij toen naar de gevangenis teruggemoeten, maar dat gebeurde niet.

Bij het onderzoek wordt C.'s hele reclasseringsgeschiedenis in kaart gebracht. Ook de forensische psychiatrische instelling De Waag, de Dienst Justitiële Inrichtingen en opvanghuis voor ex-gedetineerden Exodus in Den Haag waren bij deze zaak betrokken.

Het Openbaar Ministerie kan niks over de kwestie zeggen.