NIJMEGEN - Een moeder en haar kind zijn vrijdagmiddag in Nijmegen gewond geraakt door de ontploffing van een zogenoemde croftybom. Drie Nijmeegse jongens, die ervan verdacht worden dat ze de bom hebben laten ontploffen, zijn aangehouden.

Een croftybom is gemaakt van een plastic fles met daarin onder meer een ontstoppingsmiddel. Als de bom explodeert, vliegt agressieve vloeistof in het rond.

Brandwonden

De moeder en haar kind in Nijmegen liepen vrijdag net langs de bom toen deze afging en werden besproeid met de vloeistof. Zij moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen aan brandwonden. De politie kon kort daarna aan de hand van aanwijzingen drie Nijmeegse jongens van 12, 14 en 15 jaar aanhouden. Omdat de politie het maken en laten afgaan van een croftybom beschouwt als een ernstig misdrijf, blijven de verdachten voorlopig vastzitten, aldus de politiewoordvoerder.

Ezel

De 24-jarige ezel Maaike van de kinderboerderij in het Weizigtpark in Dordrecht kreeg op vrijdag een soortgelijke bom op haar neus. In Dordrecht en 's-Gravendeel hield de politie vrijdag in totaal vijf jongens aan die verdacht worden van het incident met de ezel.