DEN HAAG - CDA-leider Jan Peter Balkenende wil een coalitie vormen met PvdA en ChristenUnie. Hij heeft dat vrijdag gezegd na een gesprek met informateur Rein Jan Hoekstra.

Volgens de premier heeft Nederland snel een "stabiele en slagvaardige regering" nodig. Op basis van programmatische overeenkomsten en de verkiezingsuitslag ligt een combinatie van CDA, PvdA en ChristenUnie voor de hand, zei hij.

Nieuwe fase

Volgens Balkenende is na de verkenning die informateur Hoekstra de afgelopen weken heeft uitgevoerd, nu de tijd aangebroken voor een nieuwe fase in het formatieproces, waarbij daadwerkelijk wordt onderhandeld over een regeerakkoord. Balkenende wilde niet zeggen in hoeverre hij daarbij tot concessies bereid is. Wel zei hij dat de drie partijen moeten werken "aan nieuwe oplossingen".

Fractieleider André Rouvoet van de ChristenUnie heeft vrijdagochtend al aan Hoekstra laten weten dat hij bereid is tot onderhandelingen over deze coalitie.

PvdA-leider Wouter Bos ziet liever GroenLinks als derde partner naast het CDA, maar die partij heeft geen belangstelling.

Informateur Hoekstra ontvangt maandag de fractieleiders Balkenende, Bos en Rouvoet. Dat heeft zijn woordvoerder vrijdag gezegd.

Naar verwachting zal Hoekstra later op de dag of dinsdag zijn eindverslag aan de koningin aanbieden. Hij zal haar dan adviseren een of meer informateurs te benoemen die de onderhandelingen over een regeerakkoord tussen deze drie partijen kunnen leiden.