DEN HAAG - J.M.A. (Maarten) Biesheuvel krijgt de P.C. Hooftprijs. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde vrijdag besloten. Biesheuvels sterk associatieve verteltechniek 'geeft zijn proza een weldadig effect ven irrationaliteit en onlogica, waardoor het fantastisch element te meer een kans krijgt', aldus de jury onder leiding van Maarten Asscher.

De jury prijst verder Biesheuvels 'verbeeldingskracht, absurdistische humor en stilistische rijkdom'.

Met zijn verhalen, die het autobiografische en het fantastische op een zo wonderbaarlijke manier met elkaar vermengen, heeft hij een unieke en onverwisselbare bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur. Daarvoor komt hem de P.C. Hooft-prijs 2007 ten volle toe, aldus het jurerende gezelschap.

De P.C. Hooft-prijs 2007 is een oeuvreprijs van 60.000 euro, deze keer weer bedoeld voor proza. De in Leiden wonende Biesheuvel (29 mei 1939, Schiedam) krijgt de onderscheiding op donderdag 24 mei 2007 in het Letterkundig Museum in Den Haag, drie dagen na de sterfdag van de naamgever van de prijs (1581-1647).

In tranen

Biesheuvel was vrijdag aan het eind van de middag nog niet van de verbazing bekomen. "Ja, ik ben blij, natuurlijk. Ik ben in tranen uitgebarsten. Vanavond ga ik aan de champagne. Ik had het helemaal niet verwacht. Ik werd gebeld, maar ik ken al die lui niet, ik hang niet in dat kringetje rond, maar het is dus waar. Is het echt 60.000 euro?! Zo veel?! Dat ga ik bestemmen voor de Partij voor de Dieren! Die arme beesten die nooit buiten komen! Besteden aan iets dat met mijn werk samenhangt, moet dat? Nou we zullen wel zien, hoor."

Autobiografisch

Biesheuvel is op dit moment bezig aan een 'klein boekje', vertelt hij: Heer en slaaf. Verder is hij niet meer zo actief en kan hij zich wel vinden in de veronderstelling dat de prijs er toch vooral een is voor mensen die het grootste deel van hun schrijversloopbaan achter de rug hebben. "Ik heb het meeste geschreven tussen 1970 en 1994. Wat daarna uitkwam, waren dingen die ik in de kast vond. 't Gaat niet meer, je kunt niks verzinnen en ik heb geen invallen. Of je moet weer autobiografisch werk doen, maar dat heb ik al zoveel gedaan."

Bordewijkprijs

Biesheuvel kreeg onder meer al de F. Bordewijk-prijs 1985 van de Jan Campert-Stichting voor zijn verhalenbundel Reis door mijn kamer en voor zijn debuut In de bovenkooi uit 1972 ontving hij de Alice van Nahuys-prijs.

Na veel geschreven te hebben voor J.M. Meulenhoff, stapte Biesheuvel vorig jaar over naar uitgeverij G.A. van Oorschot. Die had al besloten zijn Verzameld Werk uit te geven. "Het worden vier boeken van achthonderd bladzijden elk, ze komen uit in 2008", aldus Biesheuvel.

Biesheuvel, die rechten studeerde in Leiden, debuteerde in 1972 met de verhalenbundel In de bovenkooi. De gelauwerde auteur past verschillende verteltechnieken toe en staat bekend om zijn wijze van parodiëren en ironiseren.

Realistische verhalen, bijvoorbeeld over een gereformeerde opvoeding en een verblijf in een psychiatrische inrichting, worden door de schrijver afgewisseld door surrealistische en malle vertallingen. Ook mixt hij autobiografische gegevens met fictie.

Biesheuvel publiceerde onder meer De weg naar het licht en andere verhalen (1977), Brommer op zee (1982), Een overtollig mens (1988, Boekenweekgeschenk). In 2003 stelde zijn echtgenote Eva Gütlich een bundel uit Biesheuvels verhalen samen.