ROTTERDAM - De oudste man van Nederland hoopt zondag zijn 107e verjaardag te vieren. Johannes Leendert van der Giessen uit Rotterdam woont ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds zelfstandig en op wat kleine ongemakken na, maakt hij het goed.

Van der Giessen werd op 17 december 1899 geboren in Rozenburg. Hij is de enig overgebleven Nederlandse man die in drie eeuwen leefde.

De hoogbejaarde woont samen met zijn jongste zoon (66) in de woning waar hij zeventig jaar geleden introk. Zijn zoon verzorgt hem. Sinds 1985 is Van der Giessen weduwnaar. Zijn geheugen laat hem nu en dan in de steek en zijn ogen worden slechter, maar verder is hij gezond, legde hij eerder uit.

Aandacht

Aandacht voor zijn bijzondere verjaardag wil hij liever niet. Vertegenwoordigers van de gemeente werden bedankt net als verschillende media. Voor de verjaardag zijn alleen zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen uitgenodigd.

Van der Giessen noemt het geen bijzondere prestatie om zo oud te worden. "Ik heb tot mijn pensioen dag en nacht keihard gewerkt en rook nog steeds elke dag mijn pijp en sigaar. Nu ben ik een dure klant van de AOW", lacht hij.

Tien vrouwen zijn ouder dan de 107-jarige Rotterdammer, blijkt uit gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De 108-jarige Grietje Jansen-Anker uit Middelburg is momenteel de oudste inwoner van Nederland.