DORDRECHT - Een ezel van de kinderboerderij in het Weizigtpark in Dordrecht is vrijdag gewond geraakt toen het dier een Croftybom op zijn snuit kreeg. De politie heeft vier jongens van 14 en 15 jaar aangehouden in verband met het voorval.

Twee verdachten werden op straat aangehouden, twee anderen meldden zich vrijwillig op het bureau. De politie houdt er rekening mee dat er nog een vijfde jongen bij betrokken is.

De 24-jaar oude ezel, luisterend naar de naam Maaike, heeft een beschadigd hoornvlies, brandwonden aan haar kop en verkeert volgens de politie in shock. Volgens een woordvoerder verkeert Maaike niet in levensgevaar. De kinderboerderij in het park is vrij toegankelijk.

Een croftybom is een plastic fles gevuld met een mengsel waar onder meer gootsteenontstopper in zit. Na schudden explodeert de fles.

Gorinchem

Eind oktober raakte in Gorinchem een 11-jarige jongen zwaargewond aan een oog toen een zelfgemaakte croftybom in zijn gezicht ontplofte. Twee dagen eerder raakte in dezelfde gemeente een hond gewond toe het dier snuffelde aan een fles met gootsteenontstopper die op dat moment explodeerde.

Kruidvat

Drogisterijketen Kruidvat stuurde in oktober een bericht naar alle filialen waarin het personeel werd opgeroepen extra op te letten bij de verkoop van gootsteenontstopper aan minderjarigen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) attendeerde de supermarkten op verdachte aankopen van het goedje.