VATICAANSTAD - Paus Johannes Paulus II heeft woensdag in zijn traditionele kerstboodschap de wereld opgeroepen niet toe te geven aan wantrouwen ondanks de dreiging van terrorisme.

Hij sprak een menigte toe van duizenden gelovigen en toeristen die zich op het plein voor de Sint-Pieter in Vaticaanstad hadden verzameld. De paus gaf aan het eind van zijn toespraak de stad en de wereld (urbi et orbi) zijn zegen en sprak kerstwensen uit in ruim zestig talen.

'Goede wil'

De 82-jarige paus riep de gelovigen en alle mensen van goede wil op zich in te zetten voor de vrede op aarde en in het Midden-Oosten, waarbij hij indirect verwees naar Irak zonder dit land met name te noemen. Hij riep op een dreigende oorlog te voorkomen.

'Actie tegen Irak alleen met goedkeuring VN'

Het Vaticaan liet eerder weten dat elke eventuele actie tegen Bagdad eerst moet worden goedgekeurd door de Verenigde Naties. In zijn kerstboodschap, die werd uitgezonden in vijftig landen, riep de paus ook op tot vrede tussen de Israëliërs en het Palestijnse volk. Hij zei verder te wensen dat de vredeboodschap overal ter wereld wordt ontvangen. Het was de 25e keer dat de ziekelijke paus het volk tijdens het kerstfeest toesprak.