TRAVNIK - Een Slowaakse helikopter van het type Mil-18 Hip is dinsdagmiddag in Bosnië bij de plaats Travnik neergestort. Dat gebeurde vlak nadat staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap met zijn gevolg was uitgestapt.

"We waren net uitgestapt, het toestel was weer vertrokken en drie minuten later stortte het neer", aldus Van der Knaap woensdag. Daarbij vielen drie gewonden. Onder hen zijn geen Nederlanders.

Raakte hoogspanningskabel

Het ongeluk gebeurde toen de helikopter, die gebruikt wordt door de internationale vredesmacht SFOR, waarschijnlijk een hoogspanningskabel raakte. De precieze oorzaak wordt nog onderzocht.

Professionele hulpverlening

Van der Knaap, die ter gelegenheid van de kerstdagen een bezoek bracht aan de Nederlandse VN-manschappen in Bosnië, liet zich lovend uit over de professionele hulpverlening die na het ongeluk snel op gang kwam. "Het was interessant om te zien hoe de mensen reageren op een calamiteit", aldus Van der Knaap. Hij voegde eraan toe dat het helikopterincident "wel een grote druk op het werkbezoek had gelegd".

'Situatie Bosnië stabiel'

Tijdens zijn verblijf in Bosnië bezocht de staatssecretaris onder meer een militaire post hoog in de bergen, waar een aantal Nederlandse militairen is gestationeerd. Uit de gesprekken met de manschappen maakte de bewindsman op dat de situatie in Bosnië "stabiel" is. In Bosnië zijn meer dan duizend Nederlandse militairen gelegerd.