AMSTERDAM - De PvdA in Amsterdam vindt het maar niets dat theater Carré tijdens het komende Wereldkerstcircus twee zeeleeuwen laat opdraven. De PvdA, de grootste partij in de hoofdstad, wil dat de gemeente het gebruik van de dieren verbiedt.

De zeeleeuwen verblijven bijna drie weken onder erbarmelijke omstandigheden in een klein badje op een parkeerplaats achter Carré, aldus raadslid Peggy Burke vrijdag.

Eerder dit jaar nam de Amsterdamse gemeenteraad een motie aan om het gebruik van wilde dieren voor commercieel vermaak te verbieden.

Aandeelhouder

Juridisch kan het gebruik van dieren echter nog niet worden verboden. Volgens de PvdA heeft Amsterdam bij Carré wel een stok achter de deur omdat de gemeente voor honderd procent eigenaar is van het theater. "Als aandeelhouder kan de gemeente eisen dat Carré geen dieren gebruikt", aldus Burke.

Terughoudend

Carré is altijd terughoudend geweest met wilde dieren in voorstellingen, zegt directeur Hein Jens. "Beren en apen staan we al zeker twintig jaar niet toe. We hebben wel een keer een zesde generatie gefokte tijgers gehad, maar die moet je leren grommen."

Bij de voorstellingen wordt volgens Jens aan alle wetgeving voldaan. "En we zorgen goed voor de dieren. Er komt een hoop bij kijken." Het Wereldkerstcircus vindt plaats van 21 december tot en met 7 januari.