DEN HAAG - De crisis die het kabinet de afgelopen dagen het hoofd moest bieden, heeft onderling geen diepe sporen nagelaten. Die boodschap droegen alle bewindslieden vrijdag uit na afloop van de ministerraad, waar ze het niet meer over de inhoudelijke botsing hebben gehad.

"De onderlinge verhoudingen zijn niet verstoord", constateerde vicepremier Gerrit Zalm. Ook VVD-minister Rita Verdonk (Integratie) zei dat de sfeer in de ministerraad goed is. "We kunnen als mensen goed met elkaar overweg. Wat gebeurd is, is gebeurd. Nu moeten we verder."

Uitzetstop

Verdonk moest woensdagavond de portefeuille Vreemdelingenzaken overdragen, omdat zij niet tegemoet wilde komen aan de wens van de Tweede Kamer voor een voorlopige uitzetstop voor een groep uitgeprocedeerde asielzoekers.

De ervaren politicus Pieter Winsemius noemde het heel bijzonder dat de onderlinge sfeer niet is verstoord. "Het was curieus. Dit had ook met straatvoetbal gekund, maar dat is niet gebeurd", zei de VVD-minister van Volkshuisvesting.

Sfeer

De bewindslieden kwamen vrijdag nog geen uur bijeen. Daarmee was het een van de kortste ministerraden ooit, aldus CDA-minister Joop Wijn (Economische Zaken). Hij sprak van een hele plezierige ministerraad. De sfeer tussen het CDA en de VVD is uitstekend. Ook CDA-minister Maria van der Hoeven stelde dat de persoonlijke verhoudingen in het kabinet uitstekend zijn.

VVD-minister Henk Kamp (Defensie), die het ook had over een goede sfeer, zei dat de ministers veel begrip hebben voor elkaars positie. Hij denkt dat het CDA deze week niet anders kon dan toe te geven aan de wens van de Kamer. "Het CDA heeft gedaan wat redelijk was", stelde Kamp.