HAARLEMMERMEER - Het cellencomplex op Schiphol-Oost is brandveilig. Dat heeft burgemeester Tineke Netelenbos van Haarlemmermeer vrijdag gezegd. Als de gemeenteraad donderdagavond akkoord gaat, kunnen vanaf volgende week vrijdag weer mensen worden opgevangen in het cellencomplex.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie reageerde tevreden op die constatering. "Het is belangrijk voor Justitie dat het plan van aanpak effect heeft gesorteerd."

Bolletjesslikkers

Het grootste deel van het cellencomplex was gesloten na de fatale brand in oktober vorig jaar, waarbij elf uitgeprocedeerde vreemdelingen om het leven kwamen. De twee vleugels voor de opvang van bolletjesslikkers waren nog wel in gebruik. Deze worden volgende week gesloten, omdat sprinklerinstallaties moeten worden aangebracht. Netelenbos verwacht dat dit deel in februari 2007 weer open kan.

Gesprekken

De gemeente heeft de brandveiligheid van het complex laten onderzoeken door een Belgisch adviesbureau. Dat had Haarlemmermeer in april vastgelegd in een overeenkomst met toenmalig minister Piet Hein Donner van Justitie. Met het akkoord kwam een einde aan een periode van moeizame gesprekken tussen gemeente en rijksoverheid.

Netelenbos zei vrijdag dat de samenwerking met de ministeries van Justitie en VROM nu uitstekend is.

Vergunning

Haarlemmermeer is bereid de bouwvergunning voor het cellencomplex te verlengen tot april 2007. Daarnaast start een planologische procedure om het detentiecentrum tot uiterlijk 2013 op de huidige plek te houden. In dat jaar moet er elders in Haarlemmermeer een compleet nieuw justitiecomplex zijn gebouwd.