TWEEDE EXLOËRMOND/AMSTERDAM - De 12-jarige Suzanne is zeker slachtoffer geworden van een misdrijf, zo meldt Het Dagblad van het Noorden vrijdag op basis van politie-onderzoek. De fiets van het meisje, dat dinsdagavond levenloos werd aangetroffen bij Valthermond, is onbeschadigd teruggevonden.

Het rijwiel is gevonden op drie à vier kilometer afstand van de plek waar het slachtoffer lag. De politie doet verder geen mededelingen over het verloop van het onderzoek.

Bewonersbijeenkomst

De besloten bewonersbijeenkomst in de sporthal in Tweede Exloërmond is donderdagavond massaal bezocht. Ongeveer vierhonderd buurtbewoners maakten gebruik van de gemeentelijke uitnodiging om te praten en vragen te stellen over het 12-jarige meisje dat dinsdagavond dood werd aangetroffen op de Valtherdijk bij Valthermond.

Ingetogen en verslagen stapten de mensen over de drempel van de sporthal, waar een zaal speciaal voor hen was ingericht en de ramen waren afgeplakt om pottenkijkers te weren. Burgemeester T. Slagman-Bootsma, geflankeerd door gemeenteambtenaren, maar ook politie, GGD-medewerkers en maatschappelijk werk spraken met de bezoekers.

Tijdens de bijeenkomst tekenden de buurtbewoners een condoleanceregister. De gemeente zal de persoonlijke boodschappen later aan de moeder van het slachtoffertje overhandigen.

Meisje

Er is geen inhoudelijk informatie over het onderzoek naar de dood van het meisje gegeven, meldde de burgemeester nadien. Enkelen opperden een stille tocht te houden. "Voorlopig wordt die niet gehouden. Dit initiatief is in handen gelegd van de basisschool waarop het meisje zat. Daar wordt bekeken of er later nog behoefte aan is", aldus Slagman. In de school is een lokaal als stilteruimte ingericht waar de kinderen zich kunnen terugtrekken.

Terughoudend

Volgens Slagman hebben de buurtbewoners begrip voor de terughoudendheid van de politie in het verschaffen van informatie. "Wel vragen de bewoners zich af of ze zich nog wel veilig kunnen voelen in hun buurt. Ik heb hen aangeraden de kinderen even extra in de gaten te houden."

"Maar ze hoeven niet binnen te worden gehouden. Dit gebied was en is nog steeds veilig", aldus de burgemeester. Een buurman van het slachtoffertje liet buiten de sporthal weten dat hij niet veel opgeschoten is met de avond.

"Mijn buurmeisje was niet iemand die in het donker in buitengebieden fietste. Wie zegt niet dat het kind is meegenomen", laat de man weten, "Een ongeluk? Dan was hier toch allang duidelijkheid over geweest. Nee, als je het mij vraagt, dan is hier iets verschrikkelijks gebeurd."