UTRECHT - Ongeveer twintig Nederlanders worden binnenkort onderzocht op mogelijke besmetting met het hoog radioactieve polonium-210. Zij logeerden tussen 31 oktober en 1 december in het Millennium Hotel in Londen, waar ook de met polonium vergiftigde Russische oud-spion Alexander Litvinenko verbleef.

Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekend. Het RIVM heeft van het ministerie van Volksgezondheid de opdracht gekregen de test uit te voeren.

Zakenmensen

Het Londense hotel heeft de persoonsgegevens van alle Nederlanders die daar vorige maand verbleven, aan het RIVM afgestaan. Het gaat volgens het instituut om zakenmensen, verbonden aan een beperkt aantal bedrijven.

"Wij zijn deze week begonnen telefonisch contact te leggen met deze mensen", aldus een woordvoerder. "Wie de Pine Bar van het hotel heeft bezocht krijgt een container om 24 uur lang urine in op te vangen. Die container kan bij de werkgever worden ingeleverd, waarna hij naar een laboratorium gaat."

Paniek

De eerste test op de urine duurt een dag. Mocht er aanleiding zijn voor een grondiger onderzoek dan wordt een tweede test uitgevoerd die ongeveer een week duurt. Als daaruit blijkt dat een of meer mensen besmet zijn met polonium-210, geeft dat volgens een woordvoerder van het RIVM geen reden tot grote paniek.

"Polonium verspreidt zich heel moeilijk. Als er al Nederlanders besmet zijn geraakt, hebben zij geen anderen besmet." Het gezondheidsinstituut acht de kans dat Nederlanders besmet zijn heel klein. "Maar we willen alles uitsluiten."