TOKIO - Een medicijn tegen kanker heeft in Japan in vijf maanden 124 levens geëist. In totaal hebben vijfhonderd mensen schadelijke neveneffecten van het medicijn ondervonden, maakte het Japanse ministerie van Volksgezondheid woensdag bekend. Zij kregen onder meer longontsteking en uitval van de lever.

De Japanse regering heeft beperkingen opgelegd aan het gebruik van het medicijn. Alleen longkankerspecialisten mogen het nog voorschrijven. Bovendien moeten patiënten die het gebruiken in een ziekenhuis blijven. In Japan werden sinds juli 18.000 mensen met het medicijn behandeld.

Veel mensen hebben baat bij Iressa

Iressa is bedoeld voor patiënten die een vorm van longkanker hebben die niet te opereren valt en in gevallen waarbij de kanker terugkeert. Uit eerste onderzoeken van het middel blijkt dat veel longkankerpatiënten baat hebben bij Iressa.

In Nederland in experimentele fase

Het middel is van de Britse fabrikant AstraZeneca, die ook in Nederland is gevestigd. Het medicijn staat in Nederland niet op de lijst van toegestane medicijnen, maar wordt naar verluidt wel in de experimentele fase toegediend aan longkankerpatiënten.

Nieuw soort medicijn

Volgens de pharmaceutische internetsite pharma.nl behoort Iressa tot een nieuwe groep kankermedicijnen. "Deze medicijnen richten zich slechts op de zieke cellen en veroorzaken hierdoor minder bijwerkingen, zoals misselijkheid en haaruitval".