LONDEN - De politie van Londen wordt niet vervolgd wegens het doodschieten van een Braziliaanse elektriciën. De eis hiertoe van de familie van een in juli in Londen doodgeschoten Braziliaan is door het Britse hooggerechtshof donderdag afgewezen.

De 27-jarige Braziliaan Jean Charles de Menezes werd 22 juli 2005 in een station van de ondergrondse door leden van de politie met zeven schoten door het hoofd gedood. De politieagenten gingen er abusievelijk van uit dat hij een terrorist was die een aanslag ging plegen.

Diens nabestaanden hebben onder meer strafrechtelijke vervolging van de daders geëist. Ze begonnen een procedure om via het hooggerechtshof het Engelse Openbaar Ministerie te dwingen de agenten te vervolgen wegens moord of dood door schuld, dan wel door grove nalatigheid. De magistraten wezen de eis af.

Aftreden

Familieleden van De Menezes hebben herhaaldelijk opgeroepen tot het aftreden van de Londense politiechef Ian Blair en stelden dat de politie de waarheid verdoezelt. Een speciale klachtencommissie onderzoekt zowel de schietpartij als het optreden van Blair in de nasleep.

Het Engelse hooggerechtshof is niet het hoogste hof van het land, maar heeft nog een hof van beroep en uiteindelijk de Law Lords uit het Britse Hogerhuis boven zich.