LONDEN - De Britse politie heeft donderdag premier Tony Blair bijna twee uur ondervraagd in verband met het onderzoek naar een financieel schandaal van zijn Labourpartij. Blair is ondervraagd als getuige en niet als verdachte, aldus een politiewoordvoerder.

Blairs Labour zou in 2005 geldschieters van de partij in ruil voor miljoenenleningen zetels in het Hogerhuis hebben aangeboden en een adellijke titel. Een woordvoerder van de premier liet donderdag weten dat Blair onder meer antwoord heeft gegeven op vragen over de benoeming van bepaalde personen in het Hogerhuis. Bij het onderhoud was geen advocaat aanwezig.

Blair ontkent niet dat hij wist van leningen van rijke zakenlieden die later een zetel in het House of Lords kregen aangeboden. Hij ontkent echter dat er een verband bestond tussen de leningen en het verlenen van de adellijke titels.

Het politieonderzoek was opgezet na klachten van de Schotse Nationale Partij (SNP). Volgens een wet uit 1925 is het illegaal om adellijke titels te verkopen. De politie hoopt in januari een dossier klaar te hebben voor het openbaar ministerie.