DEN HAAG - Het ziet ernaar uit dat CDA, PvdA en ChristenUnie gaan onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet. De SP haakte begin deze week af als mogelijke coalitiepartner voor CDA en PvdA, die samen net geen meerderheid in de Tweede Kamer hebben.

GroenLinks liet woensdag weten evenmin belangstelling te hebben. De ChristenUnie blijft dan over als meest voor de hand liggende coalitiepartner. Informateur Rein Jan Hoekstra ontvangt vrijdagochtend fractievoorzitter André Rouvoet van de ChristenUnie.

Ingewijden verwachten dan ook dat informateur Rein Jan Hoekstra de koningin zal adviseren een of meer informateurs te benoemen om de gesprekken tussen CDA, PvdA en ChristenUnie te leiden. Maar voor Hoekstra aan zijn eindverslag begint, zal hij waarschijnlijk nog een keer willen spreken met CDA-leider Jan Peter Balkenende.

Verplichtingen

Dat kan niet vóór vrijdagmiddag, omdat Balkenende in verband met zijn verplichtingen als premier tot dan in Brussel is. Ook ChristenUnie-leider André Rouvoet zal mogelijk nog een keer aanschuiven bij Hoekstra.

PvdA-leider Wouter Bos heeft Hoekstra woensdag duidelijk gemaakt dat hij geen belangstelling heeft voor verdere verkennende gesprekken over coalitievorming. Volgens Bos moet er nu zo snel mogelijk echt onderhandeld worden.

Bos verwacht niet dat zich de komende tijd in de Tweede Kamer onderwerpen zullen aandienen die van invloed zijn op de kabinetsformatie, zoals dat afgelopen dagen het geval was met het conflict over het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Volksgezondheid

Bij de behandeling van de begroting van Volksgezondheid zal de PvdA weliswaar proberen de no-claimregeling zo snel mogelijk geschrapt te krijgen, maar Bos voorziet daarbij geen problemen. Het CDA wil immers ook van de no-claimregeling af, stelde Bos donderdag.

De PvdA heeft geen plannen de beperking van de hypotheekrenteaftrek op korte termijn op de Kameragenda te zetten.

Volgens Bos kan dat gecompliceerde, en politiek zeer gevoelige thema beter in de formatie op tafel komen. PvdA en ChristenUnie zijn voor het verminderen van de renteaftrek, maar Balkenende bestempelde het in de verkiezingscampagne als breekpunt.