WASHINGTON - De FBI heeft scholen en universiteiten in de Verenigde Staten gevraagd persoonlijke informatie te verstrekken over alle buitenlandse studenten en leerkrachten. De federale inlichtingendienst wil zo achterhalen of buitenlandse studenten banden hebben met terroristen, meldt de krant The Washington Post woensdag.

Volgens de dienst mogen de onderwijsinstellingen de informatie doorgeven zonder de studenten daarvan op de hoogte te stellen. Verschillende scholen en universiteiten noemen het verzoek echter illegaal.

Jaarlijks schrijven 200.000 buitenlanderse studenten zich in de Verenigde Staten in.

Slapende agenten

De krant meldt ook dat Canadese inlichtingendiensten denken dat leden van al-Qaeda die in Canada verblijven contact hebben gezocht met vermoedelijke al-Qaedaleden in de VS. De Canadese inlichtendienst CSIS vermoedt dat het gaat om zogenoemde slapende agenten van al-Qaeda die aanslagen in de VS wilden voorbereiden. De Canadese autoriteiten kwamen tot deze conclusie nadat ze een man van Algerijnse afkomst hadden gearresteerd die banden zou hebben met Abu Zubaydah, een naaste medewerker van Osama bin Laden. Mohamed Harkat werd gearresteerd nadat hij had getelefoneerd met vermoedelijke al-Qaedaleden in de VS.

Vaak Saudische documenten gebruikt

De CSIS ontdekte dat Harkat in 1995 in Canada arriveerde met gebruikmaking van een vals Saudisch paspoort. Volgens de CSIS maken extremistische moslims vaak gebruik van Saudische documenten om het land binnen te komen. Harkat kreeg in 1997 de vluchtelingenstatus en werkte als pizzakoerier. Volgens de CSIS is hij een slapende agent die zich stil houdt en pas in actie komt als hij daartoe door zijn superieuren wordt opgeroepen.