AMSTERDAM - Er komt een algemeen EU-rijbewijs, dat de 110 verschillende rijbewijzen die nu in de 25 lidstaten gehanteerd worden moet gaan vervangen. De regelgeving rondom het rijbewijs ter grootte van een creditcard is donderdag door het Europese Parlement goedgekeurd.

Meer dan tweehonderd miljoen Europeanen die nu een rijbewijs bezitten voor een personenauto, motor, bus, of vrachtwagen komen in aanmerking voor het nieuwe bewijs, dat een geldigheidsduur tot vijftien jaar zal hebben. Rijbewijzen voor vrachtwagens en bussen blijvenmaar vijf jaar geldig.

Omdat zij vaker betrokken zijn bij ongelukken, komt er voor motorrijders een systeem met verschillende gradaties, waardoor beginnende motorrijders eerst op een lichtere motorfiets ervaring moeten opdoen, voordat zij een zwaardere motor mogen berijden.

Databank

In 2012 wordt met de verspreiding van het EU-rijbewijs begonnen en in 2032 moeten alle oude rijbewijzen vervangen zijn. Door het aanleggen van een databank van alle rijbewijzen, zullen verkeersovertreders wier rijbewijs in het ene land ingenomen is, niet in een ander land een nieuw rijbewijs kunnen aanvragen.