AMSTERDAM - De vader van Sara en Ammar mag binnenkort Nederland weer in. Het ministerie van Buitenlandse Zaken praat met het Openbaar Ministerie over het opheffen van zijn signalering bij Interpol. Dat schrijft het Algemeen Dagblad donderdag op basis van bronnen binnen justitie.

Hisham al-Hafez wordt internationaal gezocht omdat hij zijn twee kinderen in 2004 heeft ontvoerd. Hun Nederlandse moeder probeert hen terug te krijgen. Het ministerie zou nu de aanklacht bij Interpol proberen te laten vervallen. De kinderen verblijven sinds begin juni op de Nederlandse ambassade in Damascus.

Justitie zou de vader ruim een jaar geleden ook al hebben aangeboden zijn internationale signalering tijdelijk op te heffen als hij zijn kinderen zou terugbrengen. Daar ging hij niet op in.

Minister Bot

Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) zei dinsdag na terugkomst uit Syrië dat de kinderen nog dit jaar terugkomen naar Nederland. Bot sprak hierover met de Syrische president Bashar al-Assad. Zij zouden zijn overeengekomen dat de kinderen snel terugkeren.

Woensdag zei al-Hafez op BNR Nieuwsradio dat Syrië Bot voor de gek heeft gehouden. De Syrische autoriteiten zouden hem hebben toegezegd dat de kinderen niet zonder zijn toestemming worden teruggestuurd naar Nederland. El-Hafez is niet van plan zijn kroost te laten gaan.