SANTIAGO - De kleinzoon van de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet is woensdag ontslagen uit het leger omdat hij tijdens de uitvaart van zijn grootvader diens militaire coup van 1973 heeft geprezen. Dat maakte generaal Oscar Izurieta woensdag bekend.

Bekijk video

"Hem is verteld dat hij een ernstige misstap heeft begaan en dat hij ontslagen wordt", zei de bevelhebber van het leger.

Uitvaart

Augusto Pinochet Molina (33) sprak spontaan en zonder toestemming op de uitvaartplechtigheid en prees zijn omstreden grootvader die het land volgens hem had behoed voor een marxistische totalitaire staat. Ook bekritiseerde hij de gerechtelijke procedures die de afgelopen jaren in gang waren gezet tegen zijn grootvader.

De socialistische regering en president Michelle Bachelet, die onder het regime van Pinochet werd gemarteld, reageerden woedend op de uitspraken en riepen het leger op Pinochet Molina te straffen voor zijn opmerkingen. "Dit is een zware fout en we zijn er zeker van dat het leger weet wat het te doen staat", verklaarde Bachelet.

Dictator

De oud-dictator overleed zondag op 91-jarige leeftijd. Hij werd met militaire eer begraven, maar kreeg geen staatsbegrafenis. Onder zijn bewind (1973-1990) werden 3200 politieke tegenstanders gedood.

Pinochet wierp het democratisch gekozen bewind van de socialistische president Salvador Allende omver. Allende overleefde de coup niet.