ROTTERDAM - Een van de meest geliefde dieren Diergaarde Blijdorp, het nog geen jaar oude olifantje Senang, is vorige week vrijdag overleden. Dat maakte directeur A. Dorresteyn dinsdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers en de vooruitblik op 2003.

Senang overleed omdat er een gat in zijn darmen zat, zo is inmiddels uit sectie gebleken. Maar vermoedelijk heeft ook een herpesvirus bijgedragen aan zijn dood, aldus dierenarts W. Schaftenaar. Van de moeder van Senang, Bernhardine, is bekend dat zij draagster is. Haar eerste jong overleed eraan tijdens de bevalling.

De dood van Senang was een zware klap voor de olifanten, zei Dorresteyn. De hechte familiegroep heeft dan ook ruimschoots afscheid kunnen nemen voor het jong werd weggehaald voor de sectie. Ook voor de dierentuin is de dood van het olifantje een grote slag. Want 2003 heeft als thema 'reuzen' meegekregen.

Twee andere olifanten krijgen waarschijnlijk volgend jaar een jong, er is net een neushoorn geboren, en in april 2003 wordt een nieuw verblijf geopend voor de reuzenschildpadden van de Galapagos-eilandengroep.